Duurzaam wonen, het is tegenwoordig steeds meer in trek. Steeds meer mensen investeren in zaken als zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en isolatie. Zo heeft de TU Delft onlangs nog het meest duurzame rijtjeshuis ter wereld gerealiseerd. Deze verduurzaming van een jaren 60 huis laat zien dat de toekomst veel mogelijkheden biedt op het gebied van duurzaamheid, ook voor oudere gebouwen. In deze blog leest u meer over een aantal manieren om uw woning te verduurzamen.
Isolatie
Isolatie is een belangrijk onderdeel bij het verduurzamen van de woning. Zo kan het warmteverlies in een ongeïsoleerde woning oplopen tot 30% via het dak, 20% via de gevel en 10% via de vloer. Door middel van isolatie heeft u in alle seizoenen een comfortabele woonsituatie. In de zomer blijft de warmte buiten en geniet u dus van een aangename en koele temperatuur binnen het huis. In de winter blijft de woning juist langer warm na het stoken en zo bespaart u veel op stookkosten. Ook voor uw portemonnee is isolatie een verstandige investering. Het isoleren van bijvoorbeeld de gevel door middel van een spouwmuurisolatie kan al gedaan worden vanaf €15,- per m² en deze investering is gemiddeld binnen 3 jaar al terugverdiend. De klus kan binnen 1 dag afgerond worden en u heeft er nog tientallen jaren profijt van.
Zonnepanelen
Naast energie besparen is het zelf opwekken van schone energie ook een manier van duurzaam wonen. Met behulp van zonnepanelen wordt de energie van de zon omgezet in bruikbare elektriciteit. Door plaatsing van zonnepanelen kunt u per jaar meer dan €500,- besparen op energiekosten, afhankelijk van de grootte van uw huishouden. Zonnepanelen gaan tegenwoordig tussen de 25 en 30 jaar mee en de investering voor het plaatsen van zonnepanelen zijn gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend. Lees op onze website ook meer informatie over groene stroom.
Groendak
Een groen dak is een dakbedekking die bovenop uw originele dak gelegd wordt. Deze dakbedekking bestaat voornamelijk uit kleine begroeiing, zoals mossen en vetplanten. Een groendak brengt een stukje biodiversiteit met zich mee, het stimuleert de leefomgeving van insecten en vogels en neemt fijnstof en schadelijke stoffen, zoals CO2, op uit de buitenlucht. Naast dat een groendak een duurzame dakbedekking is, geeft het mensen zonder tuin de mogelijkheid om alsnog te kunnen genieten van meer groen rondom hun woning. Sommige daken dienen eerst wortelbestendig te worden gemaakt. De wortels van planten kunnen sommige daksoorten anders beschadigen.
Waarom is duurzaam wonen zo populair?
Duurzamer wonen is een investering die u binnen enkele jaren terugverdiend. Door zowel energie te besparen, als zelf schone energie op te wekken, kunt u de huidige energiekosten enorm drukken. Samen met de voordelen voor het milieu, maken dat duurzaam wonen voor iedereen interessant is.