Het Broeikaseffect, hoe werkt het? Een korte uitleg: Wat is dat nou, en hoe zit dat met het broeikaseffect? De term ‘broeikaseffect’ komt de laatste tijd erg veel voor in het nieuws. Doordat wij mensen steeds meer broeikasgassen zoals CO-2 in de atmosfeer uitstoten door onze auto’s, fabrieken, vliegtuigen en nog veel meer, vormt er zich een soort isolerende laag om de aarde. Na het lezen van deze blog weet jij waarom het belangrijk is om een groene stroom contract af te sluiten.
Zonnestralen op de aarde
Zonnestralen komen op de aarde terecht en worden dan normaal weer teruggekaatst in de ruimte. Dat vieze laagje rond de aarde zorgt ervoor dat die zonnestralen niet meer of anders veel minder worden teruggekaatst. Daarom wordt het op de aarde warmer. Dat heeft op langere duur ernstige gevolgen: de zeespiegel stijgt (de ijskappen op de Noord- en Zuidpool smelten), het wordt warmer, de intentie van neerslag verandert wat kan leiden tot overstromingen of juist ernstige droogteperioden. In Nederland wordt dit in de toekomst een serieus probleem. Wij kennen in Nederland redelijk zacht weer. Dit komt door de warme golfstroom. Gebieden aan de kust (Katwijk, Petten) kunnen het zwaarder te verduren krijgen dan de zuidelijke regionen (Valkenswaard of Best).
Hoe werkt het broeikaseffect
Je moet denkbeeldig de oceaan in tweeën snijden tussen Zuid Amerika en Europa. Bij Zuid Amerika wordt het zeewater warmer en stroomt vervolgens richting West Europa. Dit is de pijl in het water. Onderweg koelt het af, doordat het in Europa kouder is. Als het bij Europa is aangekomen, dan is het dusdanig afgekoeld dat het koude water naar de bodem zakt en weer terugstroomt. Op de terugweg wordt dit water weer opgewarmd. Doordat het zeewater in de buurt van Europa afkoelt, ontstaan er buien. Die gaan richting Europa en komen aan als een depressie (een lage druk gebied, zoals met dan noemt). Het gaat hier dan regenen. En soms kan het ook onweren, als die koude lucht in aanraking komt met hete lucht van een hoge drukgebied (alleen in de zomer, globaal vanaf de maand mei t/m september). De warme golfstroom zorgt ervoor dat het in de winter nooit erg koud wordt en in de zomer nooit erg heet.
Opwarming van de aarde
Door het broeikaseffect wordt de hele aarde warmer, dus ook Europa. Hierdoor koelt het zeewater wat door de warme golfstroom wordt meegenomen, niet goed af, of de warme golfstroom verplaatst zich richting het noorden, waar het zeewater dan nog wel koud genoeg is om het proces in werking te houden. Het water is dus nog steeds behoorlijk warm, en het zal daardoor niet naar de bodem zakken. Daardoor wordt het hele proces van de aanvoer van zeelucht vertraagd. Die koufronten (lage drukgebieden) worden dus niet meer zo goed aangevoerd. De resultaten: in de zomers worden warmer en de winters worden kouder. Het botsingsproces tussen koude en warme lucht duurt dan veel langer, waardoor buien langer de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. De buien worden dus steeds zwaarder. Zo’n bui duurt dus niet langer, maar er valt wel veel meer uit. En daar komen nog een aantal belangrijke zaken bij die voor de hele wereld een probleem zijn: de stijging van de zeespiegel. Door de opwarming smelten de ijskappen op de noord -en de zuidpool waardoor de zeespiegel stijgt.